GRAFISCH WERK
Foam-snedes
Soms ontstaat een techniek bij toeval. Zo ging het met de boekdrukkunst en zo ging het met de – ik zal het niet ontkennen – wat minder revolutionaire foam-snede.
Begin jaren negentig werkte ik bij reclamebureau Ogilvy & Mather aan de Amsterdamse Keizersgracht. Als corrector annex redacteur van het bedrijfsblad had ik mijn bureau op de studio, en ik keek er mijn ogen uit. Dit was mijn echte academie! De Apple had er net zijn intrede gedaan, hier werd in optima forma beeld met tekst gecombineerd en als achtergrondmateriaal voor hun presentaties gebruikten de art directors enorme platen dik zwart foam. Ze versneden de platen met een scherp mesje tot hanteerbare stukken, plakten er met spuitlijm hun schetsvoorstellen op en op een dag belandde een deel van zo’n plaat op mijn bureau.
Ik had even niks te doen en sneed met een rondslingerend mesje een simpele vorm (blad? maan? ellips?) in het glimmend zwarte oppervlak, trok voor de grap de bovenste laag langs de inkepingen los, et voilà: de foam-snede was geboren. Onder de stevige bodemlaag kwam namelijk de poreuze onderlaag van wit foam bloot te liggen en op die manier kon je met het mesje ‘tekenen’. Scherp, strak en met behoud van je eigen ‘handtekening’.
Toegegeven, aanvankelijk was het resultaat niet om over naar huis te schrijven. Het leverde hooguit een soort van primitieve hout- of linosnede op. Maar al snel ontwikkelde ik er een dusdanige vaardigheid in dat ik me leentjebuur van Frans Masereels waande. Art director Erik Kessels, die van het latere Kessels & Kramer, zag het, vond het prachtig en vroeg me om met deze techniek een aantal tussenplaten te maken voor een tv-documentaire van zijn vriendin. Die ging over allerlei aspecten van het acteren en onderstaande prent Adem is er een voorbeeld van.
Afijn, hierbij nog wat voorbeelden van deze techniek. Met wat scan- en inkleurwerk op de computer levert het al vrij snel heel aardige resultaten op. Ik heb deze techniek dan ook regelmatig voor illustraties gebruikt en ik kom er in een van mijn blogs Mooi of Uit de keuken nog wel op terug. Klik op de afbeelding en deze verschijnt groot in beeld.